Ga naar hoofdinhoud

Vakantie nemen is nu belangrijker dan ooit!

Ik heb het van dichtbij meegemaakt. Een partner die wel vier keer op een ochtend een vergadering moest bijwonen via videobellen. Elke keer schakelen tussen onderwerpen en deelnemers. Er is veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat videogesprekken met Zoom, Google hangout, Skype, Facetime etc. vermoeiend zijn voor je hersenen. De coronacrisis heeft een onofficieel experiment in gang gezet waarin is aangetoond dat deze manier van werken zeer intensief is voor je brein zegt Andrew Franklin, assistent-professor Cyberpsychologie aan Norfolk State University in Virginia. We missen in de videogesprekken de non-verbale signalen die een groot aandeel vormen in ons communicatie met anderen. Op zo’n klein scherm zijn gezichtsuitdrukkingen en handgebaren nauwelijks te zien en met meerdere deelnemers die alleen met hun hoofd in beeld zijn is dat een hele opgave voor je brein.

We hebben volgens Stefan van Stigchel, Professor Cognitive Psychology, in deze periode ook veel te lang op onze adrenaline gedraaid waardoor we mentaal uitgeput zijn. De coronacrisis was veel ingrijpender dan we tot nu toe beseffen en we komen er nu achter hoe heftig het eigenlijk was. Je bent uit je normale routine gerukt en hebt veel moeten multitasken en improviseren de laatste maanden. Daarbij komt ook nog de zorg over je baan, familie, de toekomst, de wereld.

“De batterij is leeg” zegt Stefan van Stigchel en die moet eerst opgeladen worden voordat we verder kunnen. Rust nemen is nu belangrijker dan ooit. Dus vakantie of vrije dagen zijn nu meer dan welkom. Gewoon even helemaal niks, hoe fijn is dat!

 

Back To Top