Ga naar hoofdinhoud

Help, ik verzuip door mijn opvlieger!

Miljoenen vrouwen lijden momenteel in stilte. Van de 10 vrouwen in de overgang vindt 6 de combinatie werken en menopauze zwaar. Van elke 3 vrouwen in de overgang zit er 1 tegen een burnout aan en 8% meldt zich regelmatig ziek. Dit zijn cijfers uit een recent onderzoek van de CNV onder 2100 vrouwelijke leden.

Bij ziekmelding melden vrouwen in de overgang nauwelijks dat de overgang vermoedelijk of waarschijnlijk de oorzaak is. Ze zien het als hun eigen probleem dat ze zelf moeten oplossen. Daardoor is 68% van de leidinggevenden niet op de hoogte van de klachten.

Bij 84% van de vrouwen zorgt de overgang voor psychische en lichamelijke klachten. De meest voorkomende klachten zijn; opvliegers, slapeloosheid en vermoeidheid. Daarnaast stemmingswisselingen en hoofdpijn en een kwart heeft psychische klachten.

Ruim de helft van de vrouwen geeft aan dat ze minder productief zijn door de overgangsklachten en 42% wil daarom minder werken. Het zou helpen als vrouwen openlijker zijn over hun problematiek, omdat praten helpt. Want 80% van de werkgevers toont begrip en voor 30% wordt het werk aangepast.

Er worden niet alleen hoge kosten gemaakt door ziekteverzuim maar ook talent wordt verspilt. Het gaat over vrouwen in de bloei van hun carrière met veel werkervaring. Het wordt dus tijd dat werkgevers meer weten over de menopauze en daarmee een menopauzebeleid gaan ontwikkelen. Het herkennen van klachten en met vrouwen in gesprek gaan over mogelijke oplossingen is al een goede start!

Back To Top