Ga naar hoofdinhoud

Een burn-out epidemie in het ziekenhuis?

Nu de huidige situatie nog langer gaat duren, dreigt het IC-personeel uit te vallen vanwege een burn-out. Volgens recent onderzoek van Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) is te verwachten dat voor 1 juli van dit jaar onder het IC-personeel een uitval van 81% zal zijn. Het werk op een IC zorgt voor veel stress  en daarbij komt dat de IC-afdelingen zich in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld tot ‘high tech” afdelingen. Het gevolg is een hoog ziekteverzuim en personeelsverloop. Deze problemen spelen al jaren. Echter door de coronacrisis is er extra druk ontstaan op het IC-personeel. Ze willen wel maar zijn emotioneel uitgeput en rust helpt vaak niet meer.

Zo’n 80% van de mensen ziet een burn-out niet aankomen. En als je weet dat werknemers gemiddeld 189 dagen thuis blijven is het belangrijk dat de signalen op tijd herkend worden en dan ook maatregelen genomen worden om emotionele uitputting en ziekteverzuim zo veel mogelijk te voorkomen.

Als coach krijg ik de laatste tijd vaak de vraag of BreinTalent breinfitness effect heeft bij klachten die voortkomen uit een hoge werkdruk. Afgelopen jaar hebben al veel zorgmedewerkers de breinfitnesstrainingen gevolgd. De effecten zijn heel persoonlijk maar de ervaringen die het vaakst gemeld zijn: betere concentratie/focus, minder sombere gedachtes, beter slapen, verbetering van het geheugen en daadkrachtiger. Op de lange duur beter uitgerust en daardoor stressbestendiger en positievere instelling.

Het ziekenhuispersoneel is erg bevlogen en betrokken. Een andere soort baan zal hen niet die zelfde voldoening geven. Andere maatregelen, op korte termijn, zijn niet in zicht. De breinfitness van BreinTalent is veilig en snel inzetbaar in de zorg voor meerdere afdelingen tegelijk. Ik ga graag in gesprek!

Back To Top