• Vakantie nemen is nu belangrijker dan ooit!

  home-office-5000279_1920.jpg#asset:239

  Ik heb het van dichtbij meegemaakt. Een partner die wel vier keer op een ochtend een vergadering moest bijwonen via videobellen. Elke keer schakelen tussen onderwerpen en deelnemers. Er is veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat videogesprekken met Zoom, Google hangout, Skype, Facetime etc. vermoeiend zijn voor je hersenen. De coronacrisis heeft een onofficieel experiment in gang gezet waarin is aangetoond dat deze manier van werken zeer intensief is voor je brein zegt Andrew Franklin, assistent-professor Cyberpsychologie aan Norfolk State University in Virginia. We missen in de videogesprekken de non-verbale signalen die een groot aandeel vormen in ons communicatie met anderen. Op zo’n klein scherm zijn gezichtsuitdrukkingen en handgebaren nauwelijks te zien en met meerdere deelnemers die alleen met hun hoofd in beeld zijn is dat een hele opgave voor je brein.

  We hebben volgens Stefan van Stigchel, Professor Cognitive Psychology, in deze periode ook veel te lang op onze adrenaline gedraaid waardoor we mentaal uitgeput zijn. De coronacrisis was veel ingrijpender dan we tot nu toe beseffen en we komen er nu achter hoe heftig het eigenlijk was. Je bent uit je normale routine gerukt en hebt veel moeten multitasken en improviseren de laatste maanden. Daarbij komt ook nog de zorg over je baan, familie, de toekomst, de wereld.

  “De batterij is leeg” zegt Stefan van Stigchel en die moet eerst opgeladen worden voordat we verder kunnen. Rust nemen is nu belangrijker dan ooit. Dus vakantie of vrije dagen zijn nu meer dan welkom. Gewoon even helemaal niks, hoe fijn is dat!

  BreinTalent gaat meer artikelen schrijven over alles wat met het brein te maken heeft. Wil je op de hoogte blijven? Via deze link kun je je aanmelden. In de message 'Nieuwsberichten' zetten is voldoende. Aanmelden Nieuwsberichten.


  lees meer

 • Nah

  Neurofeedback bij niet aangeboren hersenletsel, zelfs na 10 jaar effectief

  Nog niet zo lang geleden werd algemeen aangenomen dat de conditie van een brein met een beschadiging, zoals bij niet aangeboren hersenletsel (NAH), na drie jaar niet meer verder kon verbeteren. Inmiddels is veel meer bekend over de plasticiteit van het brein, en zijn er nieuwe technieken ontwikkeld om het herstellend vermogen van het brein aan te spreken. Neurofeedback is een van die methodes waarbij het brein getraind wordt om zich verder te organiseren, en om belangrijke functies terug te krijgen.

  Hersentraining

  Neurofeedback is een methode van hersentraining, gebaseerd op operante conditionering. Dat wil zeggen dat het brein door beloning zichzelf in een richting kan sturen; het traint zichzelf uit niet-functionerende patronen om vervolgens meer functionele verbindingen aan te maken. Neurofeedback wordt al tientallen jaren met succes toegepast bij o.a. ADD en ADHD. Maar het wordt steeds duidelijker dat het ook een enorme potentie heeft voor mensen met NAH. Het verschil is wel dat men voor NAH meer sessies nodig heeft. Maar…veranderingen in het brein blijken wel degelijk mogelijk te zijn bij NAH, daar waar men jarenlang aannam dat dit niet zo was.

  Herstelproces

  Het herstelproces van NAH bij relatief jonge mensen die heftig hersenletsel hebben opgelopen is opmerkelijk. Het lijkt alsof de ontwikkeling van het brein helemaal opnieuw opgestart dient te worden, zij het in een versneld tempo: Allereerst is er de totale afhankelijkheid van een moeder, zoals bij een baby. Vervolgens komt er een ik-besef met onderzoekende activiteiten: alles aanraken, ongeremd snoepjes willen eten, etc. Ook is er op den duur de puberteit waar er veel irritatie en oppositie is naar de ouders toe, vrijheidsdrang en onredelijke wensen. Als deze stadia zijn doorlopen versnelt het bewustzijnsproces en gaat de rouwverwerking optreden, waarna acceptatie van de situatie kan ontstaan. Tenslotte komt er een andere, meer sociale gerichtheid: patiënten gaan zichzelf minder als middelpunt zien en krijgen meer oog voor hun omgeving, kunnen ineens vragen hoe het met de ander gaat. Na meerdere jaren ervaring met behandeling van NAH met neurofeedback, is het de vaste overtuiging van de medewerkers van Stichting Neurotherapie Centrum Hilversum dat de neurofeedback veel kan bieden aan NAH patiënten, ook al denkt men uitbehandeld te zijn.

  Met sprongen vooruit

  De Stichting heeft in de afgelopen jaren twee cliënten onder behandeling gehad die beiden een zwaar ongeluk hadden gehad, waarbij er sprake was van NAH. Beide cliënten zijn met sprongen vooruit gegaan tijdens en na de behandelingen. Ze kunnen weer op zichzelf wonen, met begeleiding. Maken weer contact en kunnen zich goeddeels weer bewegen in het sociale verkeer wat voorheen echt niet mogelijk was. Een prachtig resultaat om te zien hoe twee jonge mensen door neurofeedback weer in staat zijn om hun levens op te pakken!

  lees meer

 • Psychiatrist For Adhd

 • Terugbetaling

  Terugbetaling neurofeedback trainingen

  Terugbetaling en aftrekbaarheid van neurofeedback trainingen

  lees meer

 • Breintalent Mond Tot Mond Reclame

  Mond-tot-mondreclame!

  Als je verwacht dat een bekende interesse zou kunnen hebben, attendeer ze dan op onze website.

  lees meer